Automatizarea unui generator de curent
Automatizarea unui generator de curent poarta mai multe denumiri : Panou AAR, LTS (Load Transfer Switch) , Panou ATS (Automatic Transfer Switch) . In urmatorul articol va vom explica cum functioneaza un generator automatizat in momentul caderii curentului si importanta in sine a automatizarii .
De obicei, curentul care alimenteaza consumatorii dumneavoastra provine de la furnizorul local de energie electrica. In momentul unei probleme cu tensiunea, curentul generat de generatorul dumneavoastra de curent poate fi transferat catre consumatorii electrici manual sau automatic prin intermediul unui comutator de transfer.
Acest comutator are grija sa redistribuie puterea din retea astfel incat ea sa provina direct din grupul electrogen. Mai jos vom explica pe larg cum se realizeaza acest proces.
Comutatorul de transfer este practic un panou de sigurante care detecteaza automat lipsa tensiunii de la retea catre consumatorii dumneavoastra. O data “recunoscuta” aceasta lipsa a tensiunii , el initiaza procedura de a porni automat motorul generatorului dumneavoastra. O data ce generatorul atinge frecventa si voltajul corect, comutatorul de transfer comanda sigurantelor sa faca trecerea consumatorilor pe puterea generatorului deja pornit.
Ingineria alcatuirii componentelor comutatorului de transfer este una destul de complexa unde multiple componente joaca un rol esential in obtinerea de energie instantanee (de obicei, in maxim 15 secunde aveti curent de la generatorul dumneavoastra de rezerva).
Detectarea diferentelor in frecventa si voltaj
Una din principalele functii ale panoului de automatizare este sa monitorizeze constant nivelul voltajului sau o cadere totala de tensiune de la furnizorul local de energie electrica. Aceste caderi sunt definite de o diferenta semnificativa a voltajului. Informatii ale frecventei si voltajului sunt oferite constant de senzori in panoul de automatizare pentru a determina nivelul sarcinii.
Un nivel minim de voltaj si frecventa trebuiesc atinse pentru a se face transferul consumatorilor catre generator.Astfel panoul de transfer se asigura ca generatorul de curent are capacitatea de a “suporta” consumatorii dumneavoastra.
Pornirea intarzaiata
Panourile ATS vin cu timpi de pornire intarzaiata variati. Aceasta pornire este o caracteristica necesara pentru comutatorul automat din cauza alarmelor false date de curentul din reteaua furnizorului de energie .Timpul de transfer este cuprins de obicei intre 0 si 6 secunde. Intarzaierea trebuie sa fie suficient de scurta sa conecteze in timp util generatorul la consumatorii dumneavoastra .
Multi clienti, pe langa generatorul automatizat, achizitioneaza si sisteme de energie neintreruptibila (UPS-uri) pentru a reduce la zero orice intarzaiere de curent.
O data ce curentul de la furnizorul dumneavoastra de energie revine, inca o intarzaiere de cateva secunde este necesara pentru stabilizarea tensiunii .
In cele mai multe situatii se doreste ca sarcina sa fie transferata generatorului de rezerva cat mai repede posibil, de indata ce tensiunea si frecventa optima sunt atinse.